Op 1 januari 2015 was het zover: de decentralisatie van de jeugdzorg was een feit: nieuwe situatie, nieuwe mensen, nieuwe werkwijze, nieuwe processen, nieuwe samenwerkingspartners, kortom een nieuw begin.
Van overleven naar ontwikkelen naar visie: waar staan we voor? En die vraag was/is nog niet zomaar beantwoord. In de jaren die volgen vallen voor mij steeds meer puzzelstukjes in elkaar: 1Gezin1Plan (1G1P), het werken met het sociaal netwerk (SoNeStra), gefaseerde ketensamenwerking (risicogestuurde zorg), nieuwe verbindingen, vertrouwen krijgen in je samenwerkingspartners, elkaar echt leren kennen.
Begonnen met het format 1Gezin1Plan, daarna al snel van methodiek naar een gezamenlijke/gedeelde mindset. Niet op papier, niet het format, maar daadwerkelijk in de uitvoering, alle partners betrokken. Binnen alle lagen van de organisatie: met alleen maar betrokken professionals kom je er niet!
Een traject met een lange adem, het vraagt namelijk een investering in de samenwerking en afstemming met alle betrokken partijen in de keten, intern en extern.
Vanuit de visie 1G1P werken in/naar vertrouwen: we streven allemaal hetzelfde doel na. Het gezin, de gemeente, de zorgaanbieders en andere samenwerkingspartners werken samen binnen het 1G1P: niet het format, maar de mindset!
Dat vraagt nogal wat:
- een laagdrempelige, outreachende toegang naar jeugdhulp;
- veel lef, samen grenzen (durven) verkennen;
- verantwoordelijkheid en eigenaarschap van zowel het gezin als betrokkenen en samen prioriteiten durven stellen;
- kennis en specialisme aan de voorkant: durf te positioneren! De juiste professional met de juiste kennis op de juiste plek;
- bepaalde voorwaarden en kaders binnen alle lagen van de organisatie (van bestuurder tot professional), zoals ruimte om de gewenste zorg en veiligheid als professional vanuit inhoud vorm te geven en back-up krijgen vanuit je organisatie;
- 1Gezin, 1Plan, is er op gericht mensen vooral te ‘activeren’ in plaats van zaken ‘overnemen’. Daarvoor is het noodzakelijk het gezin te zien als volwaardige én gelijkwaardige samenwerkingspartner;
- en vooral: het blijven denken in mogelijkheden!
En ja, het is mogelijk!
Dit wordt bevestigd door mooie praktijkvoorbeelden, een goede beoordeling van het Toezicht Sociaal Domein, als 'best practice' benoemd binnen diverse landelijke rapporten (door bijv. de Raad voor de Kinderbescherming en KPMG). En vol trots kan ik zeggen dat ik onlangs, na het vertellen over mijn Visie Op Jeugd, uitgeroepen ben middels de publieksprijs tot Uitvoerder van het Jaar 2020.
Nieuwsgierig? Ik kom jullie graag meer vertellen!
Middels een presentatie, workshop of training neem ik jullie mee in deze visie en alle mogelijkheden die er zijn. Waarom? Omdat ik geloof dat de jeugdhulp echt anders kan en ik in de praktijk ervaar hoe goed dit werkt: werken vanuit de inhoud, ieder in zijn kracht!
Kijk verder op de site voor de mogelijkheden of bel/mail me voor meer informatie.