Huiselijk geweld en kindermishandeling is al vele jaren een heel belangrijk thema. Iedereen is zich bewust van de ernst en de omvang van het probleem en er is de laatste jaren veel gedaan om het geweld te stoppen en de gezinnen ‘weer op de rit’ te krijgen.
Eind 2020 is een groot langlopend onderzoek van Verweij & Jonker afgerond met daarin de centrale vraag: 'wat er nodig is om het geweld te doen stoppen en wat daar de gunstige omstandigheden voor zijn'. Dit onderzoek biedt vele concrete aanknopingspunten voor een doorontwikkeling van een effectieve aanpak Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Het is hierbij belangrijk dat alle ketenpartners zich committeren aan deze aanpak en een gezamenlijke taal leren spreken.
Het doorbreken van de cirkel van geweld is een ingewikkeld en langdurig proces. We hebben het over huishoudens en gezinnen die iedere professional kan tegenkomen, maar waarin veel en complexe problematiek speelt, die niet altijd meteen zichtbaar is. Binnen deze gezinnen is er vaak onvoldoende aandacht voor de kinderen. Bij zowel kinderen als volwassenen zien we dat met name (jeugd)trauma een onderbelicht probleem is: dit vraagt aandacht voor traumasensitief werken. Trauma, maar ook hechting zijn onderbelichte problemen die invloed hebben op de hulpverlening en het langdurig kunnen borgen van veiligheid.
Daarom deze speciaal ontwikkelde training met als doel het implementeren van een effectieve aanpak om huiselijk geweld en kindermishandeling eerder en beter te stoppen. Hierdoor gaan alle ketenpartners vanuit eenzelfde visie en taal aan de slag. De training bevat de volgende onderdelen:
- Jouw houding als professional
- De visie Gefaseerde Ketenzorg
- 1Gezin1Plan
- Samen met het gezin en netwerk komen tot een veiligheidsplan
- De rol van regisseur/coördinator
- Traumasensitief werken en
- Hechting.
In de training leren de deelnemers om middels een speciaal voor deze training ontworpen 12-stappenplan te komen tot een veiligheidsplan dat samen met het gezin/huishouden en het betrokken netwerk (formeel en informeel) gemaakt wordt. Hierbij wordt veel aandacht besteed aan de eigen houding van de professional tijdens dit hele proces. Er wordt een koppeling gemaakt met het werken volgens de visie 1Gezin1Plan om te voorkomen dat er 'weer een nieuw plan' ontstaat en 'Regie' omdat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de rol van de regisseur in de praktijk. Ook krijgen de deelnemers verdiepende inzichten over trauma (traumasensitief werken) en hechting en waarom deze thema's zo belangrijk zijn in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Algemeen:
- Wie: De training wordt gegeven door Visie op Jeugd, de trainers zijn Sanne Eggen en Miriam Jeurissen
- Tijd: De training behelst 4 dagdelen van 3,5 uur (2 trainingsdagen van 9:00 tot 17:00 uur met pauze).
- Hoe: De interactieve werkvormen zijn verschillend van aard: interactieve kennisoverdracht, filmfragmenten, oefensituaties, praktijkvoorbeelden, etc. Het komen tot een veiligheidsplan wordt geoefend middels praktijkvoorbeelden, hier gaan de deelnemers ook in de eigen praktijk mee aan de slag. Deelnemers krijgen hiervoor een format aangereikt.
- Koppeling met de praktijk: Tijdens de training worden veel praktijkvoorbeelden gebruikt. Ook gaan de deelnemers aan de slag met een eigen praktijkvragen en praktijkvoorbeelden.
- Als laatste nemen de deelnemers deel aan intervisie/coaching na de training om het geleerde te leren toepassen in de praktijk en te komen tot reflectie.
Accreditatie
Deelname aan de training levert bij 100% aanwezigheid
- 17 registerpunten voor SKJ-geregistreerde jeugd- en gezinsprofessionals en jeugdzorgwerkers.
- 17 registerpunten voor bij Registerplein geregistreerde professionals.
- 14,5 registerpunten NVO/NIP K&J/OG herregistratie
- Registerpunten NVO/NIP K&J/OG opleiding
o Behandeling 4 punten
o Diagnostiek 2 punten
o Overige taken 1 punt
Het certificaat wordt na afloop van de training verstrekt, de punten worden digitaal toegekend.
Ook voor de intervisie/coaching kunnen registerpunten voor intervisie ingediend worden bij het SKJ.
Doel:
Doel is om de deelnemers te leren wat een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling is en de rol die zij hierin hebben. In de training leren de deelnemers om middels een speciaal voor deze training ontworpen 12-stappenplan te komen tot een veiligheidsplan dat samen met het gezin/huishouden en het betrokken netwerk (formeel en informeel) gemaakt wordt. Deelnemers leren welke (professionele) houding hierin helpend is en worden zich bewust van hun eigen houding. Er wordt een koppeling gemaakt met het werken volgens de visie 1Gezin1Plan om te voorkomen dat er 'weer een nieuw plan' ontstaat en 'Regie' omdat er nog steeds veel onduidelijkheid is over de rol van de regisseur in de praktijk. We geven de deelnemers verdiepende inzichten over trauma (traumasensitief werken) en hechting en waarom deze thema's zo belangrijk zijn in de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Leeruitkomsten:
- De deelnemer heeft kennisgenomen van de visie Gefaseerde Ketenzorg: de verschillende fases en de werkzame elementen binnen de effectieve aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling;
- De deelnemer is zich bewust van zijn/haar eigen rol en houding als professional betrokken bij gezinnen waar huiselijk geweld/kindermishandeling speelt en leert hierin welke zaken bijdragen aan een effectieve aanpak van deze problematiek;
- De deelnemer kan volgens de verschillende fases uit de visie Gefaseerde Ketenzorg middels het format/stappenplan komen tot een veiligheidsplan en doet dit samen met het gezin en betrokken netwerk (informeel en professioneel);
- De deelnemer heeft oog voor de rol die trauma kan spelen en weet hoe daar in zijn/haar aanpak rekening mee te houden/op in te kunnen spelen.
- De deelnemer heeft oog voor de rol die hechting/ouder-kindrelatie kan spelen en weet hoe hij/zij daar in zijn/haar aanpak rekening te houden/op in te kunnen spelen.
- Na de training neemt de deelnemer deel aan intervisie/coaching om het geleerde te leren toepassen in de praktijk en te komen tot reflectie.
Programma globaal:
Tijdsinzet: 4 x 3,5 uur (2 dagen van 7 uur excl. pauze)
- Inleiding en kennismaking
- Theoretische verdieping: het theoretisch kader: wat is Gefaseerde Ketenzorg en wat zijn de werkzame elementen en verschillende fases?
- Professionele houding: welke houding neem ik als professional aan wanneer ik werk met gezinnen waar huiselijk geweld en kindermishandeling speelt? Op welke manier kan ik op een passende manier binnenkomen en aansluiten bij de gezinnen? Hoe draag ik als professional bij aan een effectieve aanpak?
- Samen met het gezin en netwerk komen tot een veiligheidsplan volgens het stappenplan.
- Traumasensitief werken: De professionals leren oog te hebben voor de rol die trauma kan spelen en weten hoe ze daar in hun aanpak rekening mee houden/op kunnen inspelen.
- De professionals leren oog te hebben voor de rol die hechting/ouder-kindrelatie kan spelen en weten hoe ze daar in hun aanpak rekening mee houden/op kunnen inspelen.
- Voorbeelden uit de praktijk: Voorbeelden die zijn voorbereid bespreken: hoe kunnen we het geleerde toepassen in de praktijk? Wat werkt en waarom? Wat roept deze thematiek bij jou als professional op?
- Reflectie: er is veel aandacht voor de link naar de dagelijkse praktijk en de manier waarop de deelnemers de geleerde vaardigheden en kennis meenemen naar hun werkveld. Ook intervisie/coaching is als nazorgtraject gekoppeld aan deze training.
- Te bereiken doelgroep:
Professionals/hulpverleners met minimaal een HBO of MBO 4/5 achtergrond - Professionals met een WO-achtergrond (orthopedagogen/psychologen/gedragswetenschappers).
De deelnemers bestaan uit professionals werkzaam bij verschillende organisaties die zich bezighouden met zorg & veiligheid. De groepen zullen zoveel mogelijk gemengd worden samengesteld. Dit bevordert nog meer de samenwerking tussen alle partners in het werkveld.
Gemeente:
- Jeugdconsulenten
- Toegangsmedewerkers en maatwerkers Jeugd
- Wijkteam medewerkers
- Expertiseteam medewerkers
- Medewerkers Centrum voor Jeugd en Gezin
- Gedragswetenschappers
Zorgaanbieders:
- Professionals werkzaam bij een zorgaanbieder die jeugdhulp biedt.
Professionals werkzaam bij organisaties die in de praktijk met gezinnen/huishoudens werken waar huiselijk geweld/kindermishandeling speelt:
- Veilig Thuis
- Maatschappelijk werk
- Raad voor de Kinderbescherming
- Politie
- Openbaar Ministerie
- Zorg- en Veiligheidshuis
- Gecertificeerde Instellingen
Informatie/contact:
Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem dan contact op via Sanne@visieopjeugd.nl